Zpět
  • CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 20.08.2024
  • 129 zobrazení

Nejčastější chyby při zařizování interiéru a jak se jim vyhnout.

Navrhování interiéru je pro některé noční můrou, která zabere spoustu času, plánování a většinou i stresu. A ve finále stejně nemusí přinášet kýžený výsledek. Přitom může jít naopak o vzrušující proces, který dává možnost vyjádřit osobitý styl a vytvořit prostředí, kde se budeme cítit pohodlně. Je však pravda, že se při této činnosti lze snadno dopustit chyb, které výrazně ovlivní výsledný dojem. Abychom vám pomohli těmto nástrahám předejít, připravili jsme pro vás seznam nejčastějších přešlapů a tipů na to, jak se jim vyhnout.

  1. Příliš ukvapené nákupy

Mnoho lidí po koupi bytu spěchá a pořizuje nábytek nahodile, aniž by promysleli celkový koncept prostoru. Často se u toho nechají unést emocemi, které v nich narychlo vyvolá třeba nábytek vystavený v obchodních domech nebo něco, co vidí na návštěvě u známých. Pokud to ale nepromyslí v kontextu svého nového bytu v Praze, může být výsledkem nesourodý interiér, kde k sobě jednotlivé kusy nábytku neladí.

Jak se tomu vyhnout: Ačkoli samotné plánování pro některé nebývá tou nejatraktivnější částí procesu, přeci jen stojí za to dopřát si čas na promyšlení designu. Například vzorové bytydeveloperských projektech YIT jsou skvělou inspirací pro začátek. Vždy je ale třeba pečlivě zvážit, co z nich se do vašeho vysněného domova skutečně bude hodit. Začněte s klíčovými kusy nábytku, které tvoří základ interiéru, a postupně přidávejte další prvky tak, aby tvořily harmonický celek.

  1. Nedostatečné zohlednění proporcí prostoru

Při zařizování interiéru je důležité brát v úvahu velikost a proporce prostoru. Není ideální například volit příliš masivní nábytek do malých místností, kde si pak připadáte stísněně. Také se tam potom těžko uklízí, neboť místnost neustále působí přeplněně. Stejně tak jsou ale chybou malé kusy nábytku ve velkém prostoru. V takovém případě máte totiž nekonečný pocit, že v místnosti něco chybí.

Jak se tomu vyhnout: Pečlivě změřte všechny pokoje a zvažte rozložení nábytku tak, aby interiér zůstal vzdušný i pohodlný. V dnešní době již existují velmi přínosné nástroje, jako jsou 3D vizualizace. Díky nim si můžete virtuálně zobrazit konkrétní kusy nábytku v reálném měřítku místnosti, což vám pomůže si lépe představit, jak bude prostor vypadat. Vsadit můžete také na vestavěné spotřebiče a nábytek na míru.

YIT_PARVI_prubeh_vystavby_008.jpg

  1. Ignorování osvětlení

Osvětlení hraje naprosto klíčovou roli v celkové atmosféře interiéru, avšak často bývá podceňováno. Nesprávné světlo nejenže může prostor znehodnotit a učinit ho neútulným, ale také má zcela zásadní vliv na naše emoce a obecně na zdraví. Ve dne potřebujeme využívat maximum slunečního svitu, abychom měli dostatek energie na všechny činnosti, v noci bychom naopak měli spát ve tmě, aby si mozek správně odpočinul.

Jak se tomu vyhnout: Kombinujte různé zdroje osvětlení – stropní, nástěnné, LED osvětlení, stolní lampy a bodová světla – aby byl prostor rovnoměrně, a přitom flexibilně osvícen. Velkou roli tedy budou hrát i okna a jejich zastínění v podobě závěsů či žaluzií.

  1. Nevhodné rozložení barev

Tento bod souvisí s tím předchozím, neboť i barvy významně ovlivňují atmosféru bydlení. Nesprávné kombinace mohou prostor vizuálně zmenšit, nebo naopak působit chladně a neosobně. Někteří se také příliš drží neutrálních barev a vyhýbají se barevným akcentům, čímž může vzniknout interiér bez života.

Jak se tomu vyhnout: Při volbě barev se řiďte základními pravidly pro jejich kombinaci, například pravidlem 60-30-10, kde 60 % prostoru tvoří hlavní barva (např. barva letošního roku Peach Fuzz), 30 % pak ta doplňková a 10 % výrazná barva. Nebojte se experimentovat s takovými akcenty, které mohou prostor oživit a dodají mu osobitost – například koupelna prokoukne v černé. Pokud si nejste jisti, jaké odstíny zvolit, inspirujte se barevnými paletami vytvořenými profesionálními designéry.

YIT_Pravi_Cibulka_005.jpg

  1. Přeplácanost dekoracemi

Dekorace jsou důležitou součástí interiéru, ale jejich přemíra může způsobit chaos, přeplněnost a neuklizenost prostoru. Místnost obsahující mnoho doplňků bez jasného konceptu zkrátka vypadá nepřehledně a většinou už na první pohled kýčovitě. Často k tomu dochází, když si třeba partneři chtějí vyzdobit obývací pokoj či ložnici „každý tím svým“. Je to naprosto pochopitelné, nicméně je třeba být v takovém procesu obezřetný.

Jak se tomu vyhnout: Vyberte si několik výrazných dekorací, které se stanou dominantními prvky (skvěle se hodí i rostliny, například řasokoule či kokedamy), a ostatní se nebojte nechat v pozadí. Zaměřte se na kvalitu místo kvantity a přemýšlejte o tom, jak doplňky zapadají do celkového stylu.

  1. Zanedbání praktických aspektů

Přílišná orientace na estetiku může vést k opomenutí praktických potřeb. Interiér by měl být nejen vizuálně poutavý, ale také funkční ­– přičemž k oné kráse mu hodně pomáhá, když je uklizený (ideálně podle pravidel Feng Shui). Například na pohled hezká, ale nepohodlná pohovka nebo elegantní kuchyňská linka s nedostatečným úložným prostorem může působit každodenní nepříjemnosti. K takovým chybám mohou svádět výstavní kusy nábytku, které vás na první pohled zaujmou, ale jejich funkčnost příliš domyšlená není.

Jak se tomu vyhnout: Při výběru nábytku a doplňků myslete i na praktické využití prostoru a na funkční vlastnosti jednotlivých kusů. Zvažte, jakým způsobem budete jednotlivé místnosti využívat (jiné parametry má jak relaxační koutek, tak pokoj pro teenagera), a podle toho volte nábytek, úložné prostory a další vybavení. V potaz lze brát také ekologický aspekt zařízení domácnosti.

YIT_Pravi_Cibulka_025.jpg

  1. Nezohlednění osobního stylu

Někdy se lidé nechají slepě unést aktuálními módními trendy a vytvoří interiér, který neodpovídá jejich vkusu. Takový prostor pak může působit neosobně a dříve či později si uvědomí, že se v něm zkrátka necítí jako doma. Navíc pouhé následování současných módních tendencí připravuje interiér o nadčasovost.

Jak se tomu vyhnout: Neřiďte se pouze tím, co je zrovna v módě, ani tím, co vám řekne někdo jiný. Trendy využívejte spíš jen jako inspiraci pro bydlení – to vám dovolí se esteticky uvolnit a vytvořit interiér, který bude reprezentovat vás samotné a ve kterém se budete cítit dobře.

Zařizování interiéru sice může být náročné, ale s trochou plánování a promýšlení se lze vyhnout mnoha častým nedostatkům. Pamatujte na to, že interiér by měl odrážet vaši osobnost a životní styl, což se zároveň dá šikovně skloubit s praktičností a funkčností. Nepospíchejte, vybírejte pečlivě a nebojte se experimentovat. Starosti se zařízením kuchyňskou linkou vám zcela odpadnou při koupi jednotky 2+kk v projektu SIJA Kamýk, dispozice 1+kk jsou pak navíc vybaveny i nábytkem.

Chcete si pořídit byt v developerském projektu, kde si vytvoříte bydlení dle obrazu svého, a to včetně osvěžující atmosféry v létě? K okamžitému nastěhování jsou poslední volné jednotky v projektu VESI Hostivař a v etapě TORNIO v areálu LAPPI Hloubětín.

Pokud máte zájem o pořízení nového bytu v Praze právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.