Zpět
  • CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • Financování
  • 01.07.2024
  • 119 zobrazení

7 kroků, jak efektivně plánovat nákupy nábytku a dekorací.

Vybavení nového bytu nebo rekonstrukce stávajícího bydlení může být náročným úkolem, zejména pokud jde o finanční stránku. Trh s interiérovým vybavením je zároveň velmi rozmanitý a nabízí širokou škálu možností i nejrůznějších kombinací. Jak tedy efektivně naplánovat rozpočet na nákup nábytku a dekorací, aby výsledek splňoval vaše představy a zároveň nadměrně nezatížil vaši peněženku? Zde je několik praktických tipů, jak na to.

Zařizování bytu nemusí být finančně vyčerpávající a stresující záležitostí. S trochou plánování, trpělivosti a kreativity lze i s omezeným rozpočtem vytvořit útulný a stylový domov vašich snů.

02 rozpocet.jpg

  1. Stanovte si celkový rozpočet: Před samotným plánováním nákupů si určete finální částku, kterou jste ochotni za zařízení či rekonstrukci bytu utratit. Mějte na paměti, že nábytek a dekorace nemusí být jedinými výdaji – počítejte i s případnými opravami, malováním či novými dveřmi nebo okny. To se samozřejmě netýká nových bytů v developerském projektu. Je současně potřeba zohlednit i částky za dopravu a příp. za práci instalatérů a řemeslníků – oblíbenou variantou je pomoc hodinového manžela.
  2. Rozdělte rozpočet podle místností: Následně rozčleňte sumu podle jednotlivých místností a jejich důležitosti. Obvykle se nejvíce investuje do kuchyně, obývacího pokoje, ložnice či dětského pokoje (třeba pro teenagera), jelikož se zde tráví nejvíce času. Sami ale zvažte, které místnosti používáte nejčastěji (může se jednat např. i o relaxační koutek) a tomu přizpůsobte rozdělení financí.

03 mistnosti.jpg

  1. Určete priority: Zamyslete se, bez kterých kusů nábytku se neobejdete a které jsou spíše doplňkové. Kvalitní postel, pohovka či židle by měly být na prvním místě, jelikož mají přímý vliv na vaše pohodlí a zdraví. Naopak na dekoracích či osvětlení lze případně ušetřit nebo je dokoupit později. Důkladně si také promyslete, co je pro vás nejdůležitější a k čemu chcete, aby váš nábytek sloužil. Pro někoho je podstatnější hra barev v prostoru a ladění interiéru podle posledních trendů. Někdo jiný pak může dávat přednost praktičnosti a pohodlí.
  2. Nakupujte chytře: Určitě se vyplatí sledovat sezónní výprodeje a akční nabídky. Porovnávejte také ceny různých prodejců. Zvažte i nákup použitého nábytku z druhé ruky – často se tu dají najít vintage kousky za zlomek původní ceny, které navíc podporují udržitelnost. Myslete ale na pravidlo „levně koupené, dvakrát koupené“ – tedy pokud chcete, aby vám nový interiér dlouho vydržel, vyplatí se připlatit si za kvalitu.

04 vintage.jpg

  1. Vybírejte nadčasové kousky: Při výběru nábytku myslete dlouhodobě. Nemusí se vždy vyplatit spoléhat se na momentální nadšení, ale spíše promyslete užitek daného kousku i s ohledem na budoucnost. Zkrátka investujte do nadčasových kousků, které vám vydrží léta. Klasický design a neutrální barvy jsou vždy dobrou volbou. Kvalitní materiály jako dřevo, kůže či kov zase představují záruku dlouhé životnosti a snadné údržby. Vsadit můžete i na produkty s ohledem na životní prostředí.
  2. Zvažte nábytek na míru: Většina lidí si pořizuje sériově vyráběný nábytek s vidinou, že ušetří. Ve skutečnosti ale nábytek vyráběný na míru nemusí být vůbec drahý. Často se vyplatí zadat výrobu přímo truhláři, který vám zhotoví kus přesně podle vašich představ a dispozic bytu (např. obývací stěnu). Ušetříte tím místo a výsledek bude dokonale ladit s vaším interiérem. Zároveň se dá očekávat jeho delší životnost.
  3. Nebojte se DIY projektů: Pokud jste manuálně zruční, zvažte výrobu některého nábytku či dekorací svépomocí. Návody a inspiraci najdete na internetu, materiál lze snadno koupit v hobbymarketech. Využít můžete také tzv. upcyklaci, která dává starým a nevyužívaným výrobkům nový život. Začít můžete jednoduchými projekty, jako je nábytek z palet, a postupně se propracovat ke složitějším kouskům. Kromě úspory peněz získáte také jedinečné doplňky, které oživí váš interiér.

05 diy.jpg

Praktické rady na závěr

Obecně na interiér vždy pohlížejte jako na celek. Je nutné brát v potaz, zdali něco nepřebývá, či naopak nechybí. Někdy může budit pocit prázdnoty holá podlaha, v tomto případě problém vyřeší zdobný koberec. U stěn zase pomohou obrazy, fotografie či zarámované plakáty. Dekorace sice pomohou doladit konečný design vašeho interiéru, buďte s nimi ale opatrní – přehnaně velké množství může působit neuceleně až chaoticky, a navíc znesnadňuje úklid.

V potaz berte také barvy, které mají schopnost rozšiřovat, nebo zvětšovat prostor. Tmavší barvy sice opticky interiér zmenšují, ale zase vytváří komorní a příjemnou atmosféru. To světlejší barvy oproti tomu evokují více místa, na druhou stranu dominance bílé barvy může působit odtažitě a neútulně.

06 barvy.jpg

Při následném rozložení zakoupeného nábytku v místnostech hraje důležitou roli jak vizuální stránka, tak funkčnost pro každodenní využívání. Dobré je také se poradit s dalšími členy domácnosti a přizpůsobit se potřebám všech, a to včetně domácích mazlíčků. Můžete se obrátit i na interiérového designéra nebo vsadit na starověké čínské učení Feng Shui či znamení zvěrokruhu.

Pamatujte, že radost z pořízení bytu je krásný pocit, avšak tím vytváření nového domova nekončí. V některých případech je po koupi bytu ještě nutné např. zařídit kuchyňskou linku, či kvůli stáří nemovitosti vymalovat nebo dokonce přistoupit k dalším náročným dodělávkám. Takovýmto starostem se vyhnete investicí do novostavby v Praze. Například v projektu SIJA Kamýk jsou byty 2+kk zařízeny kuchyňskou linkou vč. spotřebičů, jednotky 1+kk jsou pak navíc plně vybaveny i nábytkem. A pokud se chcete stěhovat okamžitě a rovnou se pustit do zařizování, moderní bydlení nabízí volné jednotky v projektu VESI Hostivař.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.