Zpět
  • 28.08.2024
  • 7 zobrazení

Ne každý papír se dá recyklovat, i tak je třeba ho třídit.

Papírenský průmysl, který ročně zpracuje zhruba 4 miliardy stromů, je jedním z největších konzumentů energie na světě. Recyklace papíru je proto důležitou součástí ochrany životního prostředí a udržitelného bydlení, neboť pomáhá šetřit energie, přírodní zdroje a snižovat objem odpadu na skládkách. Avšak ne každý druh papíru lze recyklovat. Pojďme se tedy podívat na to, jak ho správně třídit.

Většina běžně používaného papíru, jako jsou noviny, kancelářský papír či kartonové obaly, je pro recyklaci zcela vhodná. Lze jej totiž snadno zpracovat a přeměnit na nové výrobky, jako jsou například sešity, toaletní papír nebo nové krabice a obaly. Tím se ale rovnou dostáváme k tomu, že spousta výrobků už jednou či vícekrát recyklovaná byla. Podle obecně rozšířené informace může papír projít tímto procesem maximálně 7x, poté už jsou jeho vlákna pro další výrobu příliš slabá a krátká.

Zároveň je ovšem nutné dodat, že technologie jdou neustále dopředu, a to platí i o recyklování. Některé staré poučky už tedy nejsou aktuální, protože to, co ještě nedávno nebylo recyklovatelné, už nyní recyklovatelné může být. V dnešní době tak klidně můžete do tříděného odpadu vyhazovat třeba obaly od vajíček, ruličky od toaletních papírů nebo obálky i s fóliovými okénky. Je proto dobré se o novinky ohledně recyklování aktivně zajímat a průběžně sledovat nové informace.

sustainable-packaging-paper-eco-friendly-disposable-tableware-plates-cups-bowls-recycling-signs.jpg

Co tedy do modrých kontejnerů nepatří?

Možná nejčastější chybou, které se lidé při třídění odpadu dopouštějí na denní bázi, je vyhazování špinavých obalů. Veškeré mastné, mokré či jinak znečištěné výrobky představují pro recyklační proces zásadní překážku, a tak by se do „papírových“ kontejnerů vůbec neměly dostat. Není nutné si s tím při běžném úklidu domácnosti lámat hlavu a snažit se každý obal svépomocí vyčistit, protože třeba voda by ho mohla ještě více znehodnotit. Většinu špinavých papírů, především od jídla, je zkrátka lepší vyhodit rovnou do smíšeného odpadu.

Jakýmsi extrémem, který někteří mají tendenci třídit, jsou hygienické pomůcky. Dětské pleny, dámské vložky či tampony, vlhčené či nevlhčené kapesníky či dokonce ani papírové kuchyňské utěrky v žádném případě do modrého kontejneru putovat nemají. Jednak jsou svým použitím okamžitě znehodnoceny, navíc také často (především v případě dětských plen) nejsou vyrobeny pouze z papíru.

Právě to je další věcí, na kterou je třeba při třídění odpadu myslet – zda jde skutečně pouze o papírový výrobek. Na spoustě druhů je totiž povrchová úprava z různých umělých příměsí, s nimiž si papír při recyklaci nerozumí. Týká se to papírů zatavených ve fóliích, se kterými se lze setkat například u řezníka. Dále pak jde o povoskované či pogumované reklamní letáky, některé časopisy nebo balicí papíry.

Zkuste si na to vzpomenout právě také o narozeninových oslavách či o Vánocích, kdy je pravidelně po celém světě produkováno obrovské množství odpadu. Zvýšenou pozorností při třídění zásadně pomůžete nejen naší planetě, ale i udržitelnosti svého moderního bydlení.

artem-labunsky-jGXKZGMwepY-unsplash.jpg

Samostatnou kategorii mezi nerecyklovatelným papírem tvoří účtenky a jízdenky. Téměř vždy jde o termopapír, do nějž je při výrobě přimíchán bisfenol, což je látka, která se jinak používá při výrobě plastů. Neznamená to však, že byste měli vyhazovat účtenky do žlutého kontejneru – bohužel je jejich domovem klasický směsný odpad. Nejlepší je tedy z ekologického hlediska využívat jen elektronických forem dokladů, které jsou ve všech odvětvích stále dostupnější.

Dalším případem, který je při domácím třídění odpadu snad nejčastěji opomíjen, je „vyhazování vzduchu“ – tedy různých krabic, které zabírají v kontejnerech a na dalších místech v různých fázích procesu spoustu místa, a celou recyklaci tak výrazně brzdí. Přitom je snadné a časově nenáročné tyto předměty vždy před vyhozením rozložit, sešlápnout či jinak zmenšit. Člověka to nezdrží a nevyžaduje to po něm žádné výraznější úsilí, ale značně to pomůže cestě papíru za novým životem.

kimberly-farmer-lUaaKCUANVI-unsplash.jpg

Darování namísto vyhození

Také je dobré se zamyslet nad tím, zda cílem každého papíru skutečně musí být odpadkový koš. Především si takový osud nezaslouží knihy a fotografie. Obaly knih totiž opět nebývají vyrobeny čistě z papíru, takže se většinou recyklovat nedají, ovšem na rozdíl od ostatních produktů mohou opakovaně přinášet užitek již v takové formě, v jaké jsou. Namísto vyhazování knih jim tedy zkuste najít nového majitele, a to nejlépe osobním darováním nebo skrze antikvariáty či online bazary, které představují moderní trend.

Podobně je tomu u fotografií. I ty se tisknou na papír s povrchovou úpravou, který nepatří do tříděného odpadu, ale také se obecně do odpadu vůbec nemusí dostat. Možná máte doma snímky, jež pro vás samotné momentálně nemají žádnou hodnotu, ale mohou ji mít pro vaše blízké, a to klidně až za čas. Nyní už se stejně většina nově pořízených fotografií uchovává jen digitálně, takže není od věci si alespoň několik fyzických kousků ponechat na památku.

gary-chan-YzSZN3qvHeo-unsplash.jpg

Stojí to za to

Ačkoli se tedy o recyklování papíru dá dlouze diskutovat a různé výjimky mohou mást, jeho třídění má zásadní význam. Když totiž oddělíme recyklovatelný papír od toho nerecyklovatelného, pomáháme zajistit, že zpracovatelé odpadu budou moci pracovat efektivně a že maximum vhodného materiálu projde recyklačním procesem. Je to malý krok pro každého z nás, ale na celé životní prostředí může mít velký dopad. A zvláště ve stínu zhoršující se klimatické krize je třeba tyto drobnosti nezanedbávat.

Navíc to lze brát jako jednotlivé dobré skutky, které vedou ke každodennímu dobrému pocitu, a tedy šťastnému životu. Chcete si pro takové zdravé a udržitelné bydlení pořídit byt v developerském projektu? K okamžitému nastěhování jsou poslední volné jednotky v projektu VESI Hostivař a v etapě TORNIO v areálu LAPPI Hloubětín. Inspiraci na bydlení nabízí také projekt SIJA Kamýk.

Pokud máte zájem o pořízení nového bytu v Praze právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.