Zpět
  • CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Easier and more sustainable living
  • 08.10.2024
  • 124 zobrazení

Jak zvýšit estetiku a čistotu vzduchu ve vašem bytě? Vsaďte na rostlinky!

V dnešní uspěchané době je stále populárnějším trendem pěstování různorodých rostlin přímo v bytě. Nejenže přinášejí do interiéru vizuální krásu a pocit pohody, ale také aktivně zlepšují kvalitu vzduchu. Pokud žijete v Praze, kde se nelze vyhnout šíření prachu, smogu a celkově znečištění, bytové rostlinky mohou být tou pravou cestou, jak přispět ke zdravějšímu vnitřnímu prostředí, ale také mohou zkrášlit váš domov.

Zelené plíce vašeho bytu

Snad všechna velká města včetně Prahy do jisté míry trpí znečištěním ovzduší. Prachové částice a škodlivé látky z dopravy a průmyslu mohou proniknout i do interiérů. Rostliny v bytě jsou ale přírodními pomocníky, kteří pomocí fotosyntézy přeměňují oxid uhličitý na kyslík, čímž pomáhají udržovat čerstvý a čistý vzduch. Bytové rostliny navíc absorbují další škodlivé látky, jako jsou benzen, formaldehyd a trichlorethylen, jenž se mohou uvolňovat z nábytku, barev či čisticích prostředků. Tím se snižuje například riziko dýchacích potíží a alergií.

Doporučení:

  • Tchynin jazyk (Sansevieria trifasciata): Jedna z nejlepších rostlin na čištění vzduchu. Skvělá volba pro ložnice, protože produkuje kyslík i v noci.
  • Lopatkovec (Spathiphyllum): Kromě toho, že filtruje toxiny, vypadá také elegantně a přináší svěžest do interiéru.
  • Kapradiny (Nephrolepis exaltata): Tyto rostliny jsou schopny výrazně redukovat hladinu znečišťujících látek ve vzduchu a zároveň přidávají jemný, přirozený vzhled do jakéhokoli prostoru.
  • Břečťan (Hedera helix): Skvělý pomocník v boji proti plísním a opět i efektivní čistič ovzduší.

mykyta-martynenko-_1UF_3TlKcQ-unsplash.jpg

Vliv rostlin na psychickou pohodu

Vědecké studie dokazují, že pěstování rostlin v bytě snižuje stres, zlepšuje náladu, a dokonce podporuje produktivitu. V městském prostředí, kde mnoho lidí trpí hektickým životním stylem, mohou právě zelení společníci fungovat jako nástroj k uvolnění a relaxaci. Když přijdete po náročném dni do nového bytu v Praze vhodně vyzdobeného florou, pomůže vám to po všech stránkách. Umístěte proto nějaké rostliny do pracovny nebo jiné místnosti, v níž trávíte nejvíce času, abyste vytěžili maximum z jejich pozitivního vlivu na psychiku.

Doporučení:

  • Dracena (Dracaena marginata): Tato rostlina nejen krásně vypadá, ale pomáhá regulovat vlhkost vzduchu, což je pro psychickou pohodu zásadní.
  • Aloe (Aloe vera): Malá, nenáročná rostlinka, která je zároveň užitečná, protože její gel lze použít na hojení drobných poranění či popálenin.

feey-nU9U66FMutc-unsplash.jpg

Estetická hodnota zeleně

Bytové rostliny nejsou jen funkční, ale také vizuálně atraktivní. Při správném umístění mohou i bez jiných dekorací proměnit váš domov v místo elegantní krásy, a tak vám působit čistou radost a pocit uspokojení. Aktuální bytové trendy často zahrnují minimalistické interiéry s akcenty zeleně, což přináší rovnováhu mezi urbanistickým stylem a přírodním elementem.

Pohrajte si tedy s velikostmi květináčů, závěsnými typy či stojany, které mohou dodat další vizuální dimenzi v moderních interiérech. Když seskupíte různé druhy rostlin do jednoho rohu místnosti, vytvoříte tak „zelený kout“, který bude působit jako relaxační zóna. Do kuchyně se mohou hodit závěsné květináče, v koupelně si ovšem dejte pozor na to, zda v ní nechybí okno jako zdroj přirozeného světla – v bytech tomu tak často bývá a pochopitelně to výrazně omezuje případný výběr rostlin. V obývacím pokoji bývají zpravidla větší otevřené plochy, a tak se nemusíte bát popustit uzdu své fantazii. Do obýváku tak klidně můžete umístit větší rostlinu se zajímavým zbarvením, která bude jednou z dominant interiéru.

Doporučení:

  • Monstera (Monstera deliciosa): Díky velkým listům s unikátními zářezy je monstera ikonou interiérového designu.
  • Fíkus (Fikus lyrata): Jeho velké, lesklé listy působí elegantně a dodají každému prostoru šmrnc.

chris-lee-70l1tDAI6rM-unsplash.jpg

Výběr rostlin podle osobních preferencí

Kromě požadavků jednotlivých druhů zeleně je samozřejmě důležité zohlednit také váš životní styl. Není nic špatného na tom, že zdaleka ne každý člověk chce dennodenně trávit čas staráním se o květiny. Naštěstí existuje dostatek takových rostlin do bytu, kterým stačí jen občasná a velmi snadná péče. Mezi ně patří obecně různé kaktusy, sukulenty a fíkusy, které bývají zároveň decentním doplňkem jakéhokoli interiéru.

Je také důležité pamatovat na to, že určité bytové rostliny by neměly bydlet se zvířaty nebo být v dětském pokoji, a to kvůli bezpečí. Některé druhy totiž obsahují jedovaté látky. Zároveň to platí i o kaktusech, o něž se lze bolestivě bodnout.

Doporučení:

  • Zamiokulkas (Zamioculcas zamiifolia): Ideální pro vytížené lidi, kteří nechtějí trávit spoustu času staráním se o květiny. Snese i málo světla a málo vody.
  • Pilea (Pilea peperomioides): Jednoduchá na údržbu, stačí jí světlé místo a pravidelná, ale mírná zálivka.
  • Hoya (Hoya Kerrii): Oblíbenou rostlinku s listy ve tvaru srdce si děti zamilují, navíc vyžaduje minimum péče.
  • Řasokoule (Aegagropila linnaei): Zelená řasa, která nevyžaduje mnoho péče. Bohatě jí stačí čistá studená voda, dostatek světla a občas potřebuje pomazlit. Řasokoule se pěstuje ve skleněných nádobách různých tvarů a velikostí, proto se hodí téměř do každé místnosti.

janine-meuche-9bBLrMl8sJg-unsplash.jpg

Co pěstovat v kuchyni?

Odpověď je jasná – bylinky. Existuje jich spousta druhů, mohou prostor pěkně provonět, ale jejich nejdůležitější využití je samozřejmě na vaření. Když místo sušené a drcené bylinky ze sáčku utrhnete tu čerstvou z květináče, povýšíte svůj pokrm na zcela jinou úroveň. Na balkoně či terase můžete také pěstovat ovoce a zeleninu.

Doporučení:

  • Pro inspiraci stačí vyjmenovat několik možností, které netřeba podrobně představovat: bazalka, šalvěj, rozmarýn, oregano, hladkolistá petržel, máta, meduňka… Co se týče zeleniny, nabízí se rajčata, cukety, papriky či salátové plodiny. Stačí si vybrat, co máte nejraději.

Péče o rostliny v městském bytě

Každá rostlina vyžaduje jiný typ péče, všechno se ale odvíjí od jejího umístění. Zatímco některé druhy potřebují přímé slunce, jiné na něm rychle seschnou. Je tedy nutné každé rostlince v bytě vybrat správné místo, velikost květináče, zdroj světla a až poté řešit množství zálivky a její četnost. Byty se často potýkají s nižší vlhkostí, a to zvláště v zimních měsících, kdy topení vysušuje vzduch. Zvažte instalaci zvlhčovače vzduchu nebo pravidelné rosení rostlin, aby se jim dobře dařilo.

Tipy:

  • Rostliny s velkými listy pravidelně otírejte vlhkým hadříkem, abyste odstranili prach a umožnili jim lépe dýchat.
  • Květiny umístěné v blízkosti oken by měly být pravidelně otáčeny, aby získaly stejnoměrné množství světla ze všech stran. Jinak se budou různě nepřirozeně kroutit a vylézat mimo květináč.

YIT_Vesi_vzorovy_byt_002.jpg

Moderní bydlení v souladu s přírodou

Zeleň neopomínejte ani při samotné koupi bytu. Zelené plochy přímo v místě bydliště totiž poskytují obyvatelům developerských projektů jak lepší kvalitu ovzduší, tak příjemná místa pro odpočinek a rekreaci. Inspiraci na bydlení, kde nebudou chybět zelené střechy a nová výsadba, nabízí v pořadí desátá etapa projektu SUOMI Hloubětín s názvem TAMPERE či třetí etapa projektu RANTA Barrandov. Zeleň, a to v podobě zatravňovací dlažby v parteru či zelených retenčních střech, se stane všudypřítomným elementem také v projektu TOIVO Roztyly.

Pokud máte zájem o pořízení nového bytu v Praze právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.