Zpět
  • CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Easier and more sustainable living
  • 30.09.2024
  • 41 zobrazení

Jak snížit svou uhlíkovou stopu: praktické kroky pro jednotlivce

S rostoucím povědomím o klimatické krizi se stále častěji na různých místech mluví o tom, jak snížit uhlíkovou stopu, a tím přispět k ochraně planety. A o co přesně se jedná? Uhlíková stopa je míra emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů, které vznikají lidskou činností. Změna návyků a zavedení několika jednoduchých opatření v domácnosti přitom může mít vliv na její snížení. Konkrétní rady pro každodenní život naleznete v tomto článku.

Snížení uhlíkové stopy není jen o jednom kroku, ale o kombinaci několika malých změn v běžném životě, které mohou mít velký dopad na celou planetu. Na první pohled jednoduché volby, které děláme v oblastech dopravy, stravování, spotřeby energie či odpadu, mohou přispět k boji proti klimatickým problémům. Vyzkoušejte některé z těchto tipů a staňte se součástí pozitivní změny, která bude mít dlouhodobý přínos pro naši planetu a budoucí generace:

  • Přesedlejte na udržitelné způsoby dopravy

Doprava představuje jednoho z největších přispěvatelů uhlíkové stopy. Automobily a letadla patří k hlavním zdrojům emisí skleníkových plynů, a tak se nabízí začít právě u nich. Leteckou dopravu lze u některých destinací vyměnit za tu železniční, která je mnohem ekologičtější.

Spousta lidí současně dojíždí do práce osobním automobilem, přitom by poměrně snadno mohla využívat hromadnou dopravu. Ačkoli má k dokonalosti daleko, je v Česku veřejná doprava jednou z nejdostupnějších a nejrozvinutějších, obzvlášť v porovnání třeba s USA. Pokud tedy do práce jezdíte autem, zkuste si zjistit, jestli není ve vašem městě snazší využít spojů MHD. Planetě to prospěje zcela zásadně – a i pro samotné cestující je to podle statistik bezpečnější. Navíc můžete ušetřit za pohonné hmoty, pojištění auta, dálniční známky, servisy apod.

Nejlepší je samozřejmě chodit pěšky nebo jezdit na kole, protože při tom využíváte jen svou vlastní energii. Nejenže tím přispějete k udržitelnosti životního prostředí, ale zlepšíte také svou fyzickou kondici. Pokud ovšem skutečně musíte jet autem, zvažte alternativy, a to třeba pomocí tzv. carpoolingových (sdílení jízd) či carsharingových aplikací (sdílení aut). A jestliže zrovna uvažujete o koupi nového auta, popřemýšlejte nad elektromobilem. Veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily i cyklostojany nebude chybět ani v našem novém projektu TOIVO Roztyly, kde v rámci první etapy vyroste 88 nových bytů v Praze.

cdc-F98Mv9O6LfI-unsplash.jpg

  • Nakupujte lokální a sezónní potraviny

Potravinářství je dalším odvětvím, které obrovsky přispívá k znečištění emisemi skleníkových plynů (ať už produkcí či přepravou). Sami to můžete pozitivně ovlivňovat třeba už tím, že budete nakupovat ekologické produkty, které byly vypěstovány v místě vašeho bydliště a aktuálně je „jejich sezóna“. Exotické potraviny mají totiž vyšší uhlíkovou stopu kvůli přepravě na dlouhé vzdálenosti. Při nakupování u místních farmářů či na trzích navíc získáte mnohem lepší povědomí o tom, jaké prostředky byly pro vypěstování použity. Zpravidla to bude méně chemikálií, které třeba zvýšují potravině trvanlivost, ale pro lidský organismus tak příznivé nejsou.

Co se týče kuchyně, tak nesmíme opomenout téma plýtvání. Podle odhadů se na celém světě každoročně vyhodí až jedna třetina všech vyprodukovaných potravin. Mimo jiné by množství jídla, které jde do odpadu, stačilo k nasycení všech hladovějících lidí. Z ekologického hlediska je zásadní, že jídlo vyhozené na skládku produkuje metan, což je velmi silný skleníkový plyn. Je proto obzvlášť důležité nakupovat jen tolik jídla, kolik domácnost s jistotou sní. Plýtvání potravinami totiž znamená nejen zbytečné ztráty na financích, ale i na energiích vynaložených na jejich produkci a přepravu.

  • Vytápějte a chlaďte s rozumem

Domácnosti přispívají k emisím skleníkových plynů zejména skrze spotřebu elektřiny, vytápění a chlazení. Jejím snížením můžete nejen omezit svou uhlíkovou stopu, ale i ušetřit peníze za energie, a proto se vyplatí investovat do chytrých spotřebičů s vysokou energetickou účinností. Tyto výrobky bývají označené energetickými štítky. Mezi šetrné technologie patří například i LED žárovky.

Nastavení termostatu na nižší teplotu v zimě a vyšší v létě může rovněž výrazně snížit spotřebu energie, i když půjde o jediný stupeň. Nezbytné je zde ovšem kvalitní zateplení domu či bytu. Napomoci mohou i kvalitní okna, ideálně s trojsklem, která nebudou chybět ani v dalším novém projektu RANTA Barrandov III do YIT – minimalizujete tak únik tepla, a tím snížíte potřebu vytápění.

imani-vDQ-e3RtaoE-unsplash.jpg

  • Snižte spotřebu vody

I spotřeba vody má velký vliv na snižování uhlíkové stopy. Méně vody znamená nižší energetickou náročnost na její ohřev a čerpání. Třeba u kuchyňských prací může být překvapivé, že myčka na nádobí je o poznání efektivnější než ruční mytí ve dřezu. Čištění každého kusu zvlášť pod tekoucím proudem vyplýtvá obrovské množství vody, naproti tomu myčky jsou navrženy tak, aby hospodařily úsporně. Účinně se dá šetřit také ve sprše či vaně, kde protéká jeden litr vody za druhým. Zkuste zkrátit dobu sprchování, a tímto způsobem ve výsledku snížit svou uhlíkovou stopu.

Pro zalévání zahrady nebo mytí auta lze využívat dešťovou vodu. Existuje řada cest, jak ji získávat – tou nejjednodušší je její svádění ze střešních okapů do sudu. Pokročilejší systém šetrného nakládání s vodou jsme zavedli například v našem komplexu SUOMI Hloubětín, kde jsme nedávno odstartovali v pořadí desátou etapu TAMPERE s 68 jednotkami.

Carbon-Foot-Print-PEF-Product-Environmental-Footprint-News-Heading.jpg

  • Omezte spotřebu plastů a jednorázových obalů

Plasty a jednorázové obaly mají negativní dopad na životní prostředí jak v průběhu své výroby, tak i při jejich likvidaci. Jedním z nejjednodušších řešení je nahrazení jednorázových plastových lahví a tašek za opakovaně použitelné varianty, tedy třeba tašky látkové.

Ani tak není možné se jednorázovým obalům kompletně vyhýbat, a tak je zkrátka nutností jediná věc – recyklování. Nejde jen o plast, ale také o papír, sklo a další materiály. Jejich správným tříděním jim dáváte šanci na další použití, čímž se zmenšuje celkové množství odpadu.

  • Volte udržitelné výrobky a oblečení

Až za 10 % emisí skleníkových plynů celého světa je zodpovědný módní průmysl. Pojem „fast fashion“ označuje trend, kdy se v masovém množství vyrábí oblečení za nízkou cenu, což s sebou přináší snad všechny „ekologické neduhy“, které si lze představit. Jednak se při výrobě ve velkém spotřebovávají fosilní paliva a voda, následně se další energie využívá na celosvětovou přepravu, a ve výsledku je ze všeho těžko rozložitelný odpad. Navíc se mluví také o etické stránce a podmínkách ve výrobních továrnách, kde dochází k porušování lidských práv.

Snažte se tedy i v případě oblečení nakupovat méně, ale kvalitněji. Vyhněte se levnému oblečení, které má krátkou životnost, a volte takové značky, které dbají na životní prostředí používáním udržitelných materiálů. Skvělou volbou je nakupování v second-hand obchodech. Věřte, že i z druhé ruky lze sehnat parádní kousky, jejichž nošení vám možná ve finále udělá o to větší radost, když si uvědomíte všechny dopady.

Inspiraci na zdravé a udržitelné bydlení naleznete v developerských projektech od YIT. Ekologické prvky (např. retenční nádrže, solární panely, venkovní rychlonabíjecí stanice elektromobilů apod.) jsou součástí projektu SIJA Kamýk. Poslední volné jednotky v duchu udržitelnosti, do nichž se můžete navíc obratem nastěhovat, seženete v projektu VESI Hostivař a v etapě TORNIO v areálu LAPPI Hloubětín. Poslední volný byt si můžete koupit i v projektu HAPPI Milánská.

Pokud máte zájem o pořízení nového bytu v Praze právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.