Zpět
  • CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 29.07.2024
  • 69 zobrazení

Vše, co potřebujete vědět o klimatizaci

Klimatizace může výrazně zlepšit komfort bydlení v novém bytě v Praze. Pokud ale zvažujete její pořízení, je třeba respektovat určitá pravidla a brát ohled na sousedy. Se správným přístupem a ohleduplností si můžete užívat příjemné teploty i v tom největším vedru, aniž byste narušovali pohodu ostatních obyvatel domu. Pojďme se podívat na vše, co byste o klimatizaci měli vědět.

Horké letní dny mohou být nesnesitelné. Pokud jste někdy kvůli vysokým teplotám zažili probdělou noc nebo se nemohli soustředit na práci či běžné denní činnosti, možná jste začali uvažovat o pořízení klimatizace. A není divu – jedná se o skvělé řešení, jak si udržet příjemnou teplotu a komfort i během nejteplejších dnů v roce.

Klimatizace přitom nepřináší jen úlevu od horka. Zlepšuje také kvalitu vzduchu a pomáhá udržovat jeho optimální vlhkost. Díky tomu zabraňuje např. růstu plísní a roztočů. Moderní klimatizace navíc často fungují podobně jako čističky vzduchu a obsahují i filtry, které zachycují prach, pyly a další alergeny, což je přínosné především pro alergiky a astmatiky. To vše pomáhá také s lepším spánkem a zvýšením produktivity. Zdravé vnitřní prostředí rozhodně ocení všichni členové rodiny, a to vč. domácích mazlíčků. Stále populárnějším řešením se pak stává propojení klimatizace s chytrou domácností, což maximalizuje její výhody (dálkové ovládání pomocí aplikace v telefonu, automatické spouštění a vypínání podle denní doby nebo teploty, optimalizace provozu pro úsporu energie apod.) a zároveň ji efektivně integruje do moderního bydlení.

02.jpg

Druhy klimatizací, které jsou vhodné pro byty:

Splitové klimatizace

Nejčastěji se setkáte s tzv. splitovými klimatizacemi, které se skládají z vnitřní a venkovní jednotky. Obě jsou propojeny měděným potrubím, kterým proudí chladivo, a elektrickými kabely pro napájení a komunikaci. Název „split" pochází z anglického slova znamenajícího "rozdělený", což přesně vystihuje princip jejich fungování. Tyto systémy jsou oblíbené pro svůj tichý provoz a vysokou účinnost. Vnitřní jednotku lze umístit téměř kamkoli v místnosti, což umožňuje optimální distribuci chladného vzduchu. Existují i multi-split systémy, kde jedna venkovní jednotka může obsluhovat několik vnitřních jednotek v různých pokojích.

Mobilní klimatizace

Další možností jsou mobilní klimatizace, které jsou přenosné a nevyžadují složitou instalaci. Jsou tedy ideální pro menší prostory nebo pro ty, kteří nemohou zvolit pevnou klimatizaci. Hlavní výhodou je možnost přesunu zařízení mezi místnostmi podle potřeby. Stačí je zapojit do elektrické zásuvky a vyvést horkou vzduchovou hadici ven oknem nebo dveřmi. Počítejte ale s tím, že chladicí výkon je obvykle nižší než u pevně instalovaných klimatizací. Současně bývají hlučnější a spotřebovávají více energie. Hodí se tak spíše pro občasné použití nebo v přechodných obdobích, kdy není potřeba stálého chlazení.

Okenní klimatizace

Častou variantou jsou okenní klimatizace, které se instalují přímo do okna nebo stěny a jsou kompaktním řešením pro menší až středně velké místnosti. Tím pádem nezabírají drahocenný prostor v interiéru. Jelikož ale vyžadují vytvoření otvoru v okně nebo zdi, mohou narušit vzhled fasády a omezit výhled. Nejsou proto vhodné pro všechny typy oken a mohou být problematické v bytových domech s přísnými pravidly pro vzhled budovy. V zimě je také často nutné jednotku vyjmout nebo zakrýt, aby se zabránilo úniku tepla. Každopádně jsou dobrou volbou pro ty, kteří hledají kompromis mezi výkonem a cenou a nemají problém s trvalou instalací.

03.jpg

A jak je to s umístěním a instalací?

Pokud se rozhodnete pro klimatizaci, je třeba dodržovat určitá pravidla. Venkovní jednotka by měla být umístěna minimálně 2-3 metry od sousedních bytů, aby se minimalizovalo rušení hlukem. Je také nutné respektovat hygienické limity hluku, které jsou stanoveny na 40 dB v noci a 50 dB ve dne.

Instalace klimatizace v bytovém domě však není jen technickou záležitostí. Je nutné získat souhlas SVJ. Nejprve si tedy pečlivě prostudujte stanovy vašeho společenství vlastníků, zda neobsahují specifická pravidla pro instalaci klimatizace. Následně požádejte o souhlas Výbor SVJ nebo Shromáždění vlastníků a informujte své sousedy o plánované instalaci. Buďte připraveni na případné námitky a snažte se najít kompromisní řešení. Nejlepší je však s klimatizací počítat už v rámci výstavby a řešit to předem s developerem.

Pokud máte balkon, terasu nebo lodžii, je to ideální místo pro umístění venkovní jednotky. Při instalaci je důležité zajistit správné vedení kabelů a potrubí, aby nenarušovaly estetiku budovy. Samotnou instalaci svěřte odborníkům – zahrnuje totiž třeba napouštění chladivem, k čemuž je dle zákona nutná akreditace. Při koupi jednotky se tedy hodí objednat zároveň i montáž přímo od firmy, od níž klimatizaci pořídíte. Tím můžete např. předejít případným problémům s reklamací. Na trhu současně existuje celá řada certifikovaných firem, které se přímo na montáž klimatizací specializují (řada z nich je k dohledání online). Experti vám pomohou s výběrem vhodného místa, zajistí profesionální montáž a poradí s estetickým vedením kabelů a potrubí. Nezapomeňte, že správná instalace je klíčová jak pro efektivní fungování klimatizace, tak pro minimalizaci rušení sousedů.

Tipy pro používání klimatizace

  • Pro úsporu energie a zajištění optimálního komfortu nenastavujte příliš nízkou teplotu – doporučuje se zvolit o 5-7 °C nižší teplotu, než je ta venkovní (v létě tak bývá ideální rozmezí mezi 24 a 26 °C)
  • Dbejte na správnou péči o klimatizaci – především pravidelně čistěte filtry, abyste zajistili efektivní filtraci vzduchu a zabránili šíření bakterií a plísní
  • V nočních hodinách používejte tichý režim nebo klimatizaci úplně vypněte, abyste nerušili sousedy
  • Je také dobré kombinovat klimatizaci s dalšími metodami chlazení, jako jsou žaluzie nebo větrání

Inspiraci na bydlení se začleněním této technologie skýtají moderní developerského projekty. Příprava pro osazení klimatizací je tak např. plánovaná u bytů v předposledním podlaží developerského projektu SIJA Kamýk. Byt v nejvyšším podlaží pak má klimatizaci již ve standardu. Většina jednotek v nejvyšších patrech disponuje klimatizací také v dokončeném areálu VESI Hostivař.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.