Zpět
  • CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 17.06.2024
  • 93 zobrazení

Jak na klidný domov? Praktické rady pro zvukovou izolaci bytu.

Při koupi bytu je klid a pohoda jednou z klíčových hodnot, kterou by měl každý z nás hledat. Důležitý faktor, který přispívá k vytvoření harmonického domova, představuje kvalitní zvuková izolace. Ta hraje zásadní roli nejen v ochraně před ruchy z okolí, ale také při udržení soukromí a komfortu v domácnosti. Proto je dobré se už při výběru bytu zajímat o použité materiály a technologie zvukové izolace. Při zařizování interiéru pak lze akustický komfort ještě dále vylepšit osvědčenými triky.

Když si představujeme ideální domov, často sníme o prostoru plném dokonalého ticha, kde můžeme relaxovat po náročném dni. Velkou výzvou moderního bydlení, a to zejména ve městech je hluk – ať už se jedná o ten z ulice nebo od sousedů. Právě hluční sousedé mohou být jedním z největších problémů, se kterými se v developerských projektech dá setkat. Neustálé šramocení z vedlejších jednotek, bouchání dveří, hlasité rozhovory, zvuky domácích mazlíčků nebo hudba mohou významně narušit klid a pohodu, ale také ovlivnit kvalitu života i zdraví. Naštěstí existuje řada materiálů a technik, které pomohou vytvořit ničím nerušené prostředí. Pokud je váš byt dobře izolován, můžete se snadno vyhnout mnoha nepříjemnostem a stresu způsobeným nadměrným hlukem.

Na co brát ohled při koupi nového bytu

Při pořízení vlastní nemovitosti zájemci často přemýšlí o lokalitě, velikosti a dispozici, ale zvuková izolace bývá mnohdy opomíjena. Přitom patří ke klíčovým prvkům k vytvoření komfortního domova, a to hned z několika důvodů:

  1. Klid a soukromí: Dobrá zvuková izolace zajišťuje, že nebudete slyšet své sousedy a oni nebudou slyšet vás. To přispívá jak k většímu soukromí, tak k pohodě v rámci komunity.
  2. Kvalita života: Hluk může negativně ovlivnit například kvalitu spánku, což má dlouhodobé nepříznivé dopady na zdraví.
  3. Dlouhodobá investice: Kvalitní zvuková izolace nejen pomáhá ušetřit náklady za energie, ale současně zvyšuje celkovou hodnotu nemovitosti.

Při výstavbě moderních bytů se často využívají inovativní stavební postupy, které zajišťují vyšší úroveň akustického komfortu. Při výběru nového bydlení se proto ptejte na použité stavební materiály a jejich vlastnosti. Pro zvukovou izolaci stěn, stropů i podlah skvěle funguje minerální vlna, která je účinná při pohlcování zvuku, a navíc poskytuje i tepelnou izolaci. Například v projektu PARVI Cibulka společnost YIT použila sendvičovou skládanou sádrokartonovou konstrukci, která je kombinací akustických desek, habito desek a minerální vaty, čímž docílila velmi kvalitní zvukové izolace bytů.

V interiérech lze na stěny a stropy instalovat speciální akustické panely z materiálů pohlcujících zvuk, jako je například masivní dřevo. Kromě snížení hluku navíc vytvoří zajímavý designový prvek využívající sílu přírody. Při pokládání podlahy se zase používají zvukově izolační podložky pod laminát nebo dřevěné podlahy, což pomáhá snížit hluk šířící se mezi patry. Speciální tapety s pěnovým podkladem zase mohou být použity k dalšímu zlepšení zvukové izolace stěn. Jsou snadno aplikovatelné a mohou interiéru přidat i estetickou hodnotu.

Zajímat byste se měli také o kvalitu oken a dveří. Dvojitá nebo dokonce trojitá skla oken totiž výrazně přispívají ke snížení hluku z venkovního prostředí. Tento efekt podpoří také vhodná stínicí technika. Zvukovou izolaci mezi místnostmi i vchodem do bytu zase výrazně zlepší instalace zvukotěsných dveří.

02.jpg

Jak na zlepšení zvukové izolace?

Kromě použití vhodných materiálů v domácnosti můžete akustický komfort zlepšit i několika praktickými tipy:

  • Velké knihovny plné knížek nebo naplněné šatní skříně umístěné proti společným stěnám mohou fungovat jako improvizované zvukové bariéry a pomohou snížit přenos zvuku mezi místnostmi. Podobně na zdech působí také nejrůznější dekorace jako obrazy či plakáty, které navíc příjemné zútulní jakoukoliv místnost.
  • Měkké povrchy a textilie jako koberce, závěsy nebo čalouněný nábytek (např. křeslo, či pohovka) dokáží pohltit značnou část hluku a rovněž snižují ozvěnu v místnosti. Zejména vysoké a husté koberce jsou účinnou zvukovou izolací pro podlahy.
  • Velká část hluku proniká do bytu škvírami pod dveřmi a okny. Použijte proto těsnící pásky, izolační zarážky nebo prahy, abyste minimalizovali mezery a zabránili průniku zvuku.
  • Pod spotřebiče a elektroniku umístěte speciální podložky tlumící vibrace. Zamezíte tak přenosu hluku do okolních konstrukcí.
  • Pokojové rostliny nejen zkrášlují interiér a vytvářejí zdravé vnitřní prostředí, ale také účinně pohlcují hluk. Zvažte třeba začlenění bylinek nebo zelené stěny.
  • Užitečným spojencem se stane také tzv. bílý šum, tedy zvuk, který obsahuje všechny frekvence slyšitelného spektra v rovnoměrné intenzitě a nápadně připomíná zvuky přírody (např. déšť, šumění vody či větru). Díky tomu dokáže maskovat jiné zvuky, které by mohly být rušivé. Kromě toho, že vytváří zvukovou kulisu, může pomoci zlepšit koncentraci při práci nebo studiu a také zlepšit kvalitu spánku. Co se týče délky poslechu, vždy závisí na individuálních potřebách. Obecně by vám bílý šum měl stačit v několika kratších intervalech denně (např. při usínání či koncentraci). Když budete mít zvuky puštěné celý den, mohou naopak přinést nepohodlí či dokonce zdravotní problémy se sluchem.

I ve YIT věnujeme velkou pozornost kvalitě zvukové izolace ve všech našich novostavbách v Praze. Používáme moderní materiály a technologie, abychom snížili hluk a přispěli tak k zajištění komfortu a klidu ve vašem novém domově. Aktuálně si své nové bydlení můžete vybrat v projektech LAPPI Hloubětín, VESI Hostivař nebo SIJA Kamýk.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.