Zpět
  • CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 21.12.2020
  • 589 zobrazení

Ochutnejte vánoční pokrmy z jiných zemí!

Letošní rok nenabídl příliš příležitosti k cestování. Pokud vás mrzí, že jste nemohli ochutnat speciality z celého světa, uvařte si je sami doma! Můžete tak zpestřit například štědrovečerní večeři.

Finské štědrovečerní chutě

Nebaví vás již bramborový salát a kaše vám na svátky připadá obyčejná? Inspirujte se ve Skandinávii! Tradičním vánočním jídlem je lanttulaatikko. Pod krkolomným názvem se skrývá zapečená brukev, která se na Štědrý den podává jako příloha. Finové k ní obvykle konzumují pečenou šunku, rybu nebo jiné druhy mas. Pokud vám zachutná, dopřát si ji můžete samozřejmě i kdykoliv v průběhu roku.

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké brukve
  • 2 vejce
  • 1,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky pepře
  • 0,5 lžičky muškátového oříšku
  • 0,5 lžičky skořice
  • 0,5 lžičky zázvoru
  • 3 lžíce másla
  • 0,5 dl smetany
  • 0,5 dl strouhanky
  • vodu

Postup:

  1. Brukve oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody, dokud nezměknou (cca 20 min).
  2. Poté kousky vyjmeme a rozmixujeme, popřípadě rozšťoucháme na kaši.
  3. Dochutíme – solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podle chuti přidáme skořici a zázvor.
  4. Mezitím si rozmícháme strouhanku se smetanou a vyšlehanými vejci.
  5. Brukev vložíme na pekáč nebo do zapékací mísy, zalijeme připravenou směsí a navrch poklademe kusy másla.
  6. Pečeme při 220 stupních dozlatova (cca 1 hodinu).

 

Sladká tečka s jablky z Dánska

Dánský dezert Aebleskiver, tedy jablečné lívance, si vychutnávali již Vikingové před stovkami let. Ti prý údajně neměli v čem připravit těsto, tak používali svá promáčknutá brnění, helmy nebo štíty, což dalo vzniknout typickému kulatému tvaru lívanců. V podstatě velmi připomínají koblihy, ovšem z jiného těsta, doplněného o jablka, a jejich příprava je daleko jednodušší. Zmínku o nich dokonce naleznete v jedné z pohádek Hanse Christiana Andersena. Často si je můžete vychutnat na vánočních trzích, ideálně v kombinaci se svařeným vínem.

Tip: V obchodech lze sehnat speciální vypouklou pánev na přípravu Aebleskiver. Nicméně postačí vám i ta klasická, jen lívance nebudou mít tak typický kulovitý tvar.

Budete potřebovat:

  • 120 g hladké mouky

  • 0,5 lžičky soli

  • 0,5 lžičky prášku do pečiva

  • 50 g másla

  • 200 ml podmáslí

  • 2 vejce

  • 1 lžíce moučkového cukru (+ navíc na poprášení)

  • 1 jablko

Postup:

  1. Oddělené bílky vyšlehejte s cukrem.
  2. Do připravené směsi mouky, soli a prášku do pečiva vmíchejte žloutky. Postupně přidávejte podmáslí a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  3. Poté opatrně přimíchejte sníh.
  4. Pánev na lívance zahřejte na střední teplotu a nechte na ní rozehřát máslo.
  5. Těsto nalijte do jednotlivých otvorů a přidejte do každého plátek jablka.
  6. Smažte dozlatova (cca 2 minuty). Poté pomocí naběračky obraťte a osmažte i z druhé strany. Těsto by se mělo lehce nafouknout a mít zlatohnědou barvu.
  7. Nakonec posypte moučkovým cukrem a podávejte s oblíbenou marmeládou.

 

vanocni_02.jpg

 

Zahřejte se finským glöggem

Svařené víno patří snad k nejoblíbenějším zimním nápojům. Samozřejmě neexistuje jen jeden univerzální recept, neboť každý si tam přidá různé množství koření, které má rád. Inspirovat se ale můžete finským Jouluglögi. Do toho se kromě vína navíc přidává i likér a servíruje se s rozinkami a mandlemi.

Budete potřebovat:

  • 0,5 l červeného vína

  • 0,2 l likéru

  • 10 ks celých hřebíčků

  • 10 ks celých kardamonů

  • 2 celé skořice

  • 100 g rozinek

  • 100 g mandlí

  • cukr

  • citron

  • pomeranč

Postup:

  1. Rozmíchejte cukr, hřebíček, skořici a kardamon do vody v hrnci a přiveďte k varu.
  2. Nechte chvilku vařit pod pokličkou, potom zmírněte plamen a přidejte červené víno a likér z černého rybízu.
  3. Opatrně přiveďte k bodu varu, ale už nevařte.
  4. Podávejte s rozinkami a mandlemi a doplňte o plátky pomeranče a citronu.

 

Pokud si z našich tipů vyberete, můžete na svůj štědrovečerní stůl kromě české klasiky servírovat také cizokrajnou dobrotu. Ale ať už budete ve sváteční den večeřet cokoliv, ať budete slavit ve svém dlouholetém útulném bydlení nebo jste si právě pořídili nový byt v Praze, za YIT vám přejeme příjemně strávené vánoční svátky a bohatého Ježíška :)