Zpět
  • CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 02.12.2019
  • 965 zobrazení

Propadněte kouzlu saunování… klidně i v pohodlí domova

Máte rádi teplo a hledáte místo, kde můžete v klidu relaxovat? Vyzkoušejte saunu, a to i v pohodlí vlastního domova.

Pořídit si ji můžete přímo do svého nového bytu! Dnes už se nejedná o podivný rozmar, sauna se stále častěji stává součástí moderního bydlení. Vezměme si příklad z Finska.

Relax i prevence chorob v jednom

Pro ty z vás, kdo saunování milujete, nemusíme jeho výhody dlouze představovat. A ti z vás, kteří s ním nemají ještě zkušenosti, mohou i z pohodlí vlastního domova objevit jeho léčivé kouzlo. Mezi prospěšné účinky na lidské zdraví patří posilování činnosti vnitřních orgánů, z těla se vyplavují škodlivé toxické látky a celkově se zvyšuje odolnost a imunita. Navíc vysoká teplota ničí viry a bakterie v našem organismu. Pravidelné saunování tedy funguje jako prevence proti nachlazení a dalším nemocem. Jen se nedoporučuje, pokud trpíte závažnějším onemocněním nebo se necítíte zrovna fit. Sauna také pomáhá s nespavostí a ulevuje od bolesti kloubů a svalů. Dokonce se udávají i o příznivé účinky na hubnutí. Každopádně pozitivní dopady má saunování na psychiku člověka, protože při něm odbouráváte stres a nervozitu a dopřáváte tělu zasloužený oddech.

Saunamoduuli.jpg

Finsko rovná se sauny

Saunování představuje ve Finsku národní tradici a na 5,3 milionu obyvatel zde připadá zhruba 1,8 milionů saun. Je součástí každé významné finské firmy, nechybí tedy ani ve finské centrále YIT. Nachází se dokonce v budově helsinského letiště či parlamentu. Většina finských domácností má saunu přímo ve svém bytě, kde bývá zabudovaná do jádra vedle koupelny.

Pokud vás tato inspirace pro bydlení nalákala, nebojte se a jděte do toho. Do bytu se nejlépe hodí infrasauna, která je nenáročná na instalaci i následnou údržbu. A jestli si tipujete, že sauny nejspíš najdete v developerských projektech finské společnosti YIT, nemýlíte se. Unikátní příležitost koupě nového bytu v Praze vybaveného kvalitní saunou u tohoto developera rozhodně máte. Finské bydlení promyšlené srdcem nabízí konkrétně v nejvyšších podlažích nedávno zkolaudovaného projektu Aalto Cibulka, v němž YIT spolupracuje s dodavatelem saunasystem.cz, a projektu Suomi Hloubětín, kde je partnerským dodavatelem firma Marimex.

AALTO_G601_SAUNA.jpg

Ideální do bytu!

Zmíněné infrasauny mají výhodu v menších rozměrech, díky čemuž se snáze vejdou do bytů. Také v nich nepanují extrémní podmínky velkého zahřátí a prudkého zchlazení, které nemusí každému vyhovovat. Oproti klasickým finským saunám, v nichž se rozpálené kameny polévají vodou a kde teplota dosahuje až 90 stupňů Celsia, se infrasauny zahřejí maximálně na 60° Celsia a vlhkost se pohybuje v rozpětí příjemných 30 až 50 procent. Příprava navíc zabere pouhých 10 minut a oproti skoro dvouhodinovému nahřívání klasických saun tak ušetříte spoustu výdajů za energie.