Zpět
  • CZ Articles
  • 09.10.2024

V mateřské škole v SUOMI Hloubětín se konalo setkání odborné Platformy pro udržitelné stavebnictví ze dřeva

Ve středu 18. září jsme uspořádali ve školce v areálu SUOMI Hloubětín další setkání členů odborné Platformy pro udržitelné stavebnictví ze dřeva, mezi něž patří i naše společnost.

Na tomto pololetním zasedání se účastníci shodli, že uplynulý půlrok přinesl řadu pozitivních novinek, díky nimž bude možné ekologické vícepodlažní dřevostavby v ČR realizovat v mnohem větší míře než dosud. Konstatovali však také, že pro jejich větší rozšíření je třeba dokončit změnu legislativy a zavést do praxe Surovinovou politiku pro dřevo, schválenou v červnu vládou ČR.

Členové Platformy také definovali další klíčové body pro ekologičtější budoucnost českého stavebnictví a realitního trhu: patří mezi ně mj. zavedení nástrojů finanční podpory výstavby ze dřeva pro stavebníky i koncové uživatele a také vyšší podíl dřevostaveb v rámci nových veřejných budov. Členové Platformy vnímají aktuálně velký posun v tom, že se díky intenzivnější spolupráci soukromého a veřejného sektoru věci dávají do pohybu a vytvářejí se podmínky, aby se segment vícepodlažních budov ze dřeva mohl rychleji rozvíjet a vzniklo funkční konkurenční prostředí. Stejně jako ve vyspělých zemích západní a severní Evropy, kde se již dřevostavby běžně staví.

Např. Finsko je vzorem pro výstavbu veřejných budov ze dřeva. Od roku 2016 má vládní program, jenž má za cíl v zemi postavit do roku 2024 nejméně 45 % veřejných budov ze dřeva – a jako dřevostavby se tam staví např. řada vzdělávacích zařízení.

Ve YIT tento trend udržitelné a ekologické výstavby jednoznačně podporujeme. V našem připravovaném rezidenčním areálu na Kladně plánujme postavit mateřskou školu ze dřeva. Tento materiál výrazně snižuje uhlíkovou stopu, protože dřevo emise oxidu uhličitého neprodukuje, ale naopak pohlcuje. A dřevostavby mají příjemné a zdravé vnitřní prostředí, které pozitivně působí na zdraví i psychiku lidí pohybujících se uvnitř těchto budov.

Věříme, že dřevostaveb bude, i s naším přispěním, vznikat čím dál více.